vrijdag 22 april 2016

... schrijf ik een brief naar huis.

Lieve pap en mam,

Gaat het goed? Met mij wel. We hebben vandaag een waterrally gedaan. Kennen jullie dat, een waterrally? Dat is met water want water is het thema, ik weet ook niet echt waarom. We kregen een puzzel en een envelop met opdrachten. Ik zat in het groepje met mijn Duitser en mijn Hongaar en met een paar andere leerlingen. De Duitse leerlingen liepen meteen naar de stad want zij wisten waar we moesten zijn. Augsburg is best een grote stad maar ook weer niet Amsterdam ofzo. Wel groter dan Wageningen. Ze hebben hier een tram.

De eerste dag was best spannend. We stapten in Arnhem op de trein en toen was de reis echt begonnen. Ik kende alleen een paar klasgenoten, de rest hooguit van kwt. Toch was het meteen al gezellig. We gingen liedjes zingen en kaarten en sommige leerlingen gingen zelfs lezen. De docenten die mee zijn geven muziek en Nederlands dus die zullen we trots zijn geweest, haha. Onderweg naar Augsburg moesten we wel vijf keer overstappen. Volgens mij vonden de docenten dat ook best spannend. Ik in ieder geval wel. Toch ging alles goed. Fijn dat iedereen steeds op tijd op het perron was, ook als we even pauze hadden gehad. De groep is echt leuk. We hebben zelfs geweerwolfd. Ik was een weerwolf maar niemand had het door!

Toen waren we in Augsburg. We kwamen aan op het station en daar werden we opgehaald door de leerlingen uit Duitsland en hun ouders. Dat was een gek moment; ineens was iedereen weg. Op de weg naar huis werd er niet veel gezegd, best wel awkward was dat. Gelukkig vroeg de vader af en toe waar we vandaan kwamen en hoe de reis was geweest was enzo. De vader spreekt een beetje Engels, de rest van de familie eigenlijk niet zo. Ook de leerling uit Hongarije spreekt niet echt Engels. Het valt dus wel mee met mijn Engels, haha, ik kan het in ieder geval beter dan de meeste leerlingen uit Duitsland en Hongarije. Gelukkig doen ze wel heel erg hun best, zeker de familie. Ze waren heel lief toen ik een beetje verdrietig was de eerste avond. Het was gewoon zo snel gegaan en iedereen was ineens zo ver weg. Toen hadden de ouders me getroost enzo en ik mocht kiezen welke film we gingen kijken. Dat hielp heel erg. We gingen Twilight kijken, niet nagesynchro nog iets maar in het Engels, met Duitse ondertiteling.

De tweede dag, maandag, gingen we naar school. Het lijkt echt al lang geleden, ik moet even denken wat we toen ook alweer gingen doen. Oh ja, een rondleiding door de school, maar die was een beetje kort. Wel leuk om de school te zien, het is net een basisschool, heel anders dan Pantarijn, veel kleiner vooral. En ze moeten hun schoenen uitdoen! Gek he. Dat zou ik echt niet willen hoor, dat zou alleen maar gaan stinken, haha. En ze eten er warm, tussen de middag. Er zijn een paar mensen met kokskleren aan die het eten maken en steeds aanvullen. We hebben al pasta op en rijst en loempia’s. Ik vond niet alles lekker maar het meeste wel. Ik heb in ieder geval alles geprobeerd. Goed he. Maandag hebben we ook de stad gezien. We hadden een tour of zoiets door de stad, met een vrouw die allemaal dingen vertelde over de geschiedenis enzo. Sommige dingen waren wel interessant zoals de plek waar vroeger de vismarkt was, maar heel ook niet en ik kon het ook niet altijd verstaan. De rest van de dag hadden we vrij. Toen heb ik nog even geshopt en ’s avonds hebben we spelletjes gespeeld met de familie, thuis.

Dinsdag en woensdag waren echt heel leuk, vooral woensdag. Dinsdag gingen we naar het textielmuseum en daar hebben we tassen bedrukt. Daarna gingen we naar school om iets te presenteren maar dat ging niet echt vanwege allerlei gedoe met internet. Daarna hebben we in de stad een beetje rondgelopen en het was al iets mooier weer dus we konden zonder jas en we hebben superlang op een bankje gezeten voor de Mac, haha die hebben ze hier ook. Die avond zijn we uit eten geweest. Ze eten hier best veel gekke dingen, zoals een soort van deegballen en veel vlees. Ik had gewoon pizza besteld, die was wel heel lekker, dat andere durfde ik niet aan, misschien later nog haha.

Woensdag gingen we naar München. Dat was de leukste dag denk ik, al was het vandaag ook best wel leuk. Maar München was wel echt groot en we gingen daar naar een museum met heel veel oude machines enzo. Het was eigenlijk iets te groot en na een paar zalen waren we ook echt moe maar toen gingen we ergens op een bankje zitten en mensen checken haha dat had niemand door dat was nog het beste van alles. Daarna kregen we vrije tijd. Toen heb ik kleren gekocht voor mezelf, ik heb vandaag het nieuwe shirt al aan want het is nu echt superwarm. Bij jullie ook of niet?

Ik heb geen heimwee meer, maar ik mis jullie wel hoor. Andere leerlingen ook, dat merk ik, maar niet iedereen. De sfeer is echt heel goed dus ik durf het ook wel te bespreken, ook met de docenten. Zij begrijpen het gelukkig ook en ze hebben me tips gegeven, dat hielp wel een beetje. Wat vooral hielp is dat we veel dingen gedaan hebben waardoor je het vanzelf een beetje vergeet. Dat klinkt misschien stom, maar het is vooral leuk omdat ik soms helemaal niet aan school of aan thuis denk. Je bent echt helemaal ergens anders en dat is eigenlijk superleuk omdat je dan allemaal nieuwe dingen doet, dingen die je normaal nooit doet of die je in Nederland niet kan doen. Zo gaan we straks naar een soort plek om te tafeltennissen. Dat kan natuurlijk in Nederland ook wel maar dat doe je toch niet zo gauw en hier is dat allemaal geregeld dus dan is het makkelijker.

Oh, ik ben nog iets vergeten, iets supergrappigs: gisteren waren we met de trein naar München gegaan, dat was drie kwartier reizen denk ik. Omdat er niet zoveel plek was gingen we bij de deur zitten. Als er mensen binnenkwamen zagen ze ons en dan liepen ze verder, maar achter ons zaten een paar heel drukke leerlingen uit Duitsland en dan draaiden bijna al die mensen zich om! Echt waar! Dan gingen ze heel ergens anders zitten. We hebben er filmpjes van gemaakt, als bewijs, het was echt zo grappig. We lagen met zijn allen hele tijd helemaal dubbel omdat bijna iedereen hetzelfde deed.

Nu ga ik stoppen, want we gaan bijna weg. De moeder van mijn uitwisselingsmaatje is echt overbezorgd hoor, ze stopt mijn tas hele tijd vol met eten en drinken. Wel heel aardig, maar niet altijd nodig, zeker vanavond niet want volgens mij eten we daar, bij het tafeltennissen. Nou ja anders bewaar ik ze wel voor morgen, of ik neem ze mee naar jullie, haha.

Tot zaterdag! Ik heb zin om hier te blijven maar ook om weer thuis te zijn, allebei wel eigenlijk. Maar het gaat goed, ik vind het superleuk dat ik hier ben.
xxx

PS: ik moet van onze docenten zeggen dat ze trots op me zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten